Ik schreef in augustus van vorig jaar over Songbird. We zijn ondertussen een dik half jaar verder en een heel wat releases verder. Er is hard gewerkt aan de snelheid: een van de redenen waarom ik winamp de laatste tijd niet zo lekker meer vindt werken. Mijn library van muziek is behoorlijk groot en Songbird weet daar goed raad mee.

Songbird v1De huidige versie van Songbird wordt al de versie 1 genoemd en dat geeft toch aan dat er hard is gewerkt. Op 2 december zag versie 1 het daglicht als officiele stable release.

Versie 1 heeft, zoals eerder genoemd, behoorlijk veel perfomance punten verbeterd. Een quote van hun blog:

Performance Enhancements

We made some substantial gains this release:

* Drastically Faster Search: Searching in Songbird is now anywhere from 10x faster for small libraries to 1000x for large ones.
* Reduced RAM Usage: There’s a 70% reduction in RAM usage when importing and using large (100,000 track) libraries.
* Faster Media Importing: Importing media into Songbird is now 2-4x faster.
* Reduced Startup Times: Large library users (10,000 tracks or more) will notice that Songbird startup times are now twice as fast.
* Efficient Scrolling: Scrolling through your library now uses half the amount of CPU.
* Snappier Sorting: Sorting your library is now 3-4x faster, which adds up to significantly smoother browsing when scrolling and filtering.
* Optimized DB Size: We’ve optimized the database in Songbird and reduced its size by, on average, 60%. This leads to a variety of performance improvements throughout the application.
* Fewer Crashers: We’ve worked hard to identify and fix 11 of the most common crashes in Songbird.

Je ziet, allemaal punten waar je blij van wordt en het mooie is, ze maken het ook waar! Daarnaast is er zoals in de release blog post te lezen valt veel nieuwe over verbeterde functionaliteit geintegreerd. Zelf ben ik een blij gebruiker van Last.fm, wat zonder problemen integreert. Ook het binnenhalen van album art of fotostreams van de artiest zijn in een handomdraai te realiseren. Al met al ben ik blij met Songbird!

Jij was toch voor Amarok enzo? Wat is er met Amarok gebeurt?

Dat wilde ikzelf ook wel eens weten. Van de zomer leek het er nog op dat we vanuit de Google Summer of Code nog mooie dingen konden verwachten, maar zover ik heb begrepen hebben ze naast de ‘pot gepist’ en is er niet voor hun project gekozen. Tot mijn verbazing zie ik nu dat er zowaar een Amarok 2 is, of eigenlijk al een Amarok 2.0.0.1. Helaas is er nog steeds geen officiele support voor Windows, maar ik heb wat te doen vandaag!