Van de week zat ik te kijken naar Opgelicht?! Het onderwerp had gelijk mijn aandacht: euwebdomains. Een organisatie die onder valse voorwendselen domeinnamen verkoopt tegen onredelijk hoge tarieven. (Volledige aflevering van Tros Opgelicht?!)

Helaas is euwebdomains een van de vele bedrijven die een dergelijke ‘service’ verlenen. Zo worden wij regelmatig gebeld door een servicebureau wat ons ‘even’ belt om te vragen of wij akkoord gaan met de registratie van een domein wat lijkt op dat van ons (denk aan d-media-internationaal.nl of andere ‘slappe’ varianten). Het servicebureau zou benaderd zijn door een bedrijf dat geinteresseerd is, maar vanwege hun hoogstaande service bellen ze de belanghebbende om te kijken of deze akkoord gaat met deze registratie. Uiteraard hoef je er niet mee akkoord te gaan, dan sturen ze wel even een fax om de registratie voor je uit te voeren…

Wat mij met name opvalt is de onwetendheid bij (gedupeerde) ondernemers over hoe het domeinen-registratieverhaal in elkaar steekt (first-come first-served). Wie gaat er voor zorgen dat de ondernemer wijzer gemaakt wordt?

Een tip voor alle ondernemers die het niet vertrouwen: bel na zo’n telefoontje je vertrouwde internetprovider, wedden dat zij de domeinnaam ook kunnen vastleggen, tegen heel wat aantrekkelijkere tarieven?

Als je toch bezig bent met ‘oppassen’, kijk dan ook uit voor clubs die je willen opnemen in hun online gids. Denk aan telefoongids.com (slechts €150,- per maand voor een looptijd van 36 maanden) en een bedrijf dat per post mailings verstuurd voor opname (of eigenlijk ter controle van je gegevens) en een adres heeft in spanje (exact bedrag even kwijt, iets van € 300,- per jaar).